Amsterdam
Bron

Vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw was er in Nederland steeds meer vraag naar buitenlandse gastarbeiders. Aanvankelijk waren deze arbeiders afkomstig van de noordkust van de Middellandse Zee. Om het blijvende tekort op te lossen werden ook Turkse en Marokkaanse arbeiders gevraagd. Voor velen begon hun werk in Nederland als een tijdelijk avontuur. In veel gevallen vestigden zij zich hier permanent en verhuisde ook vaak de rest van hun families naar Nederland.

In de fotodocumentaires over de Marokkaanse familie Rharib en de Turks-Nederlandse tiener Zeynep is te zien hoe deze gezinnen tussen twee culturen leefden: de Nederlandse en die van het land van herkomst.

Ontbrekende Archieven

Hoewel er inmiddels al veel kinderen en kleinkinderen van gastarbeiders in Amsterdam wonen, is deze groep sterk ondervertegenwoordigd in het Stadsarchief. Er zijn wel foto’s en documenten waarin gastarbeiders en hun gezinnen centraal staan, maar deze zijn vaak niet door henzelf gemaakt. In de beeldbank op de website van het Stadsarchief zijn deze reeksen terug te vinden. Familiearchieven en persoonlijke verhalen, die een beter beeld geven van de levens en ervaringen van deze families in Amsterdam ontbreken nog, terwijl zij wel een grote groep Amsterdammers vertegenwoordigen.

Rechthebbende afbeelding 1 en 2: Kadir van Lohuizen: bekijk de hele fotoserie op de Beeldbank

Rechthebbende afbeelding 3 en 4: Anne Marie Trovato: bekijk de hele fotoserie op de Beeldbank

Herkomst

Maker

Kadir van Lohuizen

Datering

1994

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: documentaire foto-opdrachten

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

OSIM00010005778

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/3dee2df2-3a85-2c80-5d42-c34200abd49c

Gerelateerde thema's

Amsterdam Migratiestad

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen