Amsterdam
Bron

Jan Bulthuis tekende het moment dat de Amsterdamse patriotten op 30 mei 1787 de Kattenburgerbrug veroverden op de Oranjegezinde bewoners van Kattenburg, de bijltjes. Links is een deel van ’s Lands Zeemagazijn te zien, nu het Scheepvaartmuseum, en het Kattenburgerplein. Rechts het Kadijksplein.

Op 30 mei 1787 vond er bij de Kattenburgerbrug een heuse veldslag plaats tussen aanhangers van stadhouder Willem V en hun tegenstanders, de patriotten. De Oranjegezinde bewoners van Kattenburg, de Bijltjes, hadden de brug naar hun eiland opgehaald. De Amsterdamse schutters, die aan de kant van de patriotten stonden, wilden het eiland innemen. Van weerszijden van de Nieuwe Vaart werd geschoten. Er vielen een paar doden. Ten slotte wisten de schutters met een platte schuit naar de brug te varen en de touwen van de klep door te hakken. De patriotten stormden de brug over en namen nietsontziend wraak: Bijltjesdag.

Op Kattenburg woonden bijna alleen maar scheepstimmerlieden. Ze werkten op de werf van de admiraliteit op het eiland. Naar het gereedschap dat ze gebruikten werden de scheepstimmerlieden 'bijltjes' genoemd. De bijltjes waren altijd erg Oranjegezind. Ze bleven ook achter de stadhouder staan toen de patriotten hem in de tweede helft van de achttiende eeuw zijn macht wilden ontnemen.

Wil je meer weten over de patriotten? Klik hier voor meer informatie.

Herkomst

Maker

Jan Bulthuis

Datering

1787

Collectie

Atlas Splitgerber

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010001000750

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/15f4576d-7d5c-5788-4bfa-b85aeac6d095

Gerelateerde thema's

Canon van Nederland

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen