Amsterdam
Bron

Op 30 april 1980 deed koningin Juliana afstand van de troon en vond in de Nieuwe Kerk de inhuldiging plaats van koningin Beatrix. De Amsterdamse kraakbeweging greep de inhuldiging aan om actie te voeren voor een betere huisvestingspolitiek. Het motto was ‘Geen woning, geen kroning’. Op de dag van de inhuldiging werd actie gevoerd en werden overal in Amsterdam woningen gekraakt.

De protesten gingen verder dan het kraken van huizen. Een groep mensen besloot onafhankelijk van de krakers actie voeren. Zij noemden zich ‘autonomen’. De autonomen wilden door demonstraties ook hun afkeer van de monarchie en van de kloof tussen rijk en arm duidelijk maken.

Op straat uitgedeelde pamfletten, de tekst van een lezing, programmaboekjes, menukaarten, reclamefolders en vergelijkbaar ‘klein materiaal’ worden al jaren verzameld door het Stadsarchief. Hier zie je een paar voorbeelden van materiaal dat is verzameld rondom de kroning van Beatrix. Op de tweede foto zie je de demonstratie van de autonomen op het Jonas Daniel Meijerplein.

Herkomst

Datering

1980

Collectie

30583; Collectie Koninklijk Huis

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam


Gerelateerde thema's

De Gouden Koets

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen