Amsterdam
Bron

Op 30 juli 1946 landde de Italiaanse Maria Montessori (1870-1952) met het vliegtuig op Schiphol. Op haar vreemdelingenkaart is te lezen dat zij destijds afkomstig was uit India, het huidige Pakistan. Hier had zij de oorlogsjaren doorgebracht.

Op de achterkant van haar vreemdelingenkaart is daarnaast te lezen waar zij werkzaam was. Zo staat hierop vermeld dat zij haar geld verdiende met ‘boeken die ze heeft geschreven en schrijft' en met het houden van 'lezingen in binnen- en buitenland.'

Als arts en pedagoge ontwikkelde Montessori een schoolmethode waarbij kinderen zelfstandig hun gang konden gaan en op die manier leerden. Hierbij legden zij de nadruk op het stimuleren van de ontwikkeling van het kind in zijn eigen tempo.

Naar de ideeën van Maria Montessori werd een methode voor het onderwijs gecreëerd. Deze methode is naar haar vernoemd, het Montessori-onderwijs. Ook in Amsterdam zijn er meerdere Montessorischolen gevestigd. Op de derde foto is te zien hoe Montessori in 1938 een bezoek bracht aan de Wilhelmina-Catharinaschool, waar Montessori-onderwijs werd gegeven.

Herkomst

Maker

Vereenigde Fotobureaux N.V.

Datering

1938

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto's

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

OSIM00007005916

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/06b31ff7-43f1-82fa-4955-9e9958951ecf

Gerelateerde thema's

Amsterdam Migratiestad

Trefwoorden

Onderwijs

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen