Het archief van de familie Boissevain biedt een romantisch inkijkje in de wereld van de Amsterdamse elite. Maar ook deze familie heeft een migratieachtergrond. De hugenootse stamvader ontvluchtte eind zeventiende eeuw het rooms-katholieke Frankrijk.
Door een besluit van Lodewijk XIV in 1685 werden de rechten van hugenoten afgepakt. De hugenoten hadden twee keuzes: bekeren tot het katholicisme of emigreren. Door dit besluit sloegen wel 200.000 hugenoten op de vlucht. Van deze groep hugenoten vluchtte 50.000 à 70.000 naar de Nederlandse Republiek.
Zo ook Lucas Bouyssavy, een wijnboer uit Bergerac. Het verhaal wil dat hij in 1687 als verstekeling op een schip en verborgen onder de lading van een hooiwagen uit Frankrijk vluchtte. Aangekomen in Amsterdam moest hij een beroep doen op de diaconie van de Waalse kerk. Waalse kerken werden opgericht voor Frans sprekende hervormde vluchtelingen, zodat zij in hun eigen taal kerkdiensten konden krijgen. Stapje voor stapje beklommen de Boissevains in Amsterdam de maatschappelijke en sociale ladder.
Ze waren aanvankelijk kooplieden en werkten later in de handelsvaart en verzekeringen.
Eduard en Emma trouwden in 1840 en kregen negen kinderen. Het gezin woonde op de Keizersgracht 133, vlak bij de Leliegracht. Daar was het kantoor van de Gebroeders Boissevain, effectenhandelaren. Van dit gezin zijn veel persoonlijke documenten bewaard gebleven. De inhoud daarvan maakt het tot een van de meest persoonlijke archieven die in het Stadsarchief bewaard worden. Behalve foto’s zijn er heel veel brieven, van Eduard naar Emma ('aan mijn engel, die ik liefheb als de appel van mijn oog'), van Emma aan Eduard ('my dear dear beloved Edward'), brieven van de kinderen aan hun vader, vaccinatiebewijzen, doopbewijzen, kasboekjes, gedichten, en haarlokjes: fijne strengetjes van bleekblonde zijde in envelopjes, waarop de naam van het kind en tijdstip van geboorte.
Afbeelding 1: Het fotoboek van de familie Boissevain. Waar naast Emma verschillende familieleden te zien zijn.
Afbeelding 2: Een bewijs van geboorte.
Afbeelding 3: Een intenting bewijs tegen de Koepokken.
Afbeelding 4: Envelopjes met strengetjes haar.