Amsterdam
Bron

In Amsterdam vonden op 22 en 23 februari twee razzia’s plaats,waarbij bijna vierhonderd Joodse jongemannen werden opgepakt en gedeporteerd naar Schoorl, en daarna naar Buchenwald en Mauthausen. Het waren de eerste razzia’s in Amsterdam.

Het is erg bijzonder dat er in totaal 21 foto’s van deze razzia’s de oorlog hebben overleefd. Dit is te danken aan een oplettende fotograaf van Fotohandel Lux in de Roelof Hartstraat, vlakbij het hoofdkwartier van de Duitse politie. De foto’s zijn gemaakt door een onbekende Duitser die de fotorolletjes bij de winkel had afgegeven. De winkelmedewerker zag in dat deze foto’s erg belangrijk waren en maakte twee setjes met afdrukken. Een set gaf hij terug aan de Duitse fotograaf, en de andere verstopte hij thuis.

Pas vlak voor de bevrijding in mei 1945 durfde hij met de foto's naar buiten te komen. Twee foto's werden in april 1945 gepubliceerd in Vrij Nederland, dat verscheen voor de Nederlandse gemeenschap in Engeland.

Hier zie je vijf foto’s uit de serie. De originele afdrukken worden bewaard bij het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. Als je klikt op de link in het tabblad Herkomst kom je in de beeldbank van het NIOD en kun je alle foto’s bekijken.

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen