Amsterdam
Bron

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was in Amsterdam het hoofdkwartier van het Duitse leger (de Wehrmacht) gevestigd, het Wehrmachtkommandantur. Op dit affiche is een oproep van de commandant van de Wehrmacht uit 1943 te lezen. Hierin gaf hij aan dat in Amsterdam veel besmettingen waren met het virus dat kinderverlamming veroorzaakte, het polio-virus (in het Duits 'spinale Kinderlähmung').

Vanwege dit heersende polio-virus werden alle leden van de Wehrmacht en hun familie die in Amsterdam verbleven, opgeroepen een aantal regels in acht te nemen om zich tegen de ziekte te beschermen. Zo was het voor hen ten strengste verboden om bioscopen, theaters, concerten en andere evenementen en faciliteiten te bezoeken, waar burgers eveneens toegang tot hadden. Daarnaast mochten zij alleen voor dienstreizen gebruikmaken van elektrische trams. De leden en officieren van de Wehrmacht mochten bovendien alleen plaatsnemen in het voorste rijtuig van een treinstel of een van de speciale Wehrmacht rijtuigen gebruiken. 

Ook het bezoeken van openbare plaatsen was niet toegestaan. Zij konden in plaats daarvan naar twee locaties in de stad, zoals het 'Wehrmachtheim' in restaurant Polman aan de Warmoesstraat, het huidige Hotel Krasnapolsky. Op de tweede foto is de Wehrmachtheim te zien. Dit was een recreatiegebouw voor Duitse soldaten, waar zij in hun vrije tijd konden ontspannen.

Op de derde afbeelding is te lezen dat de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, de huidige GGD, destijds zelfs sprak over een polio-epidemie. Tot september 1943 waren er namelijk dat jaar al 469 polio-gevallen in Amsterdam ontdekt. Hiervan overleden 56 personen aan de gevolgen van de ziekte. Op de tabel is te zien in welke leeftijdscategorie de meeste polio-gevallen voorkwamen. Hieruit blijkt dat het grootste deel van de besmettingen zich in de leeftijdscategorie 1-7 jaar bevond, namelijk 300 besmettingen. 

Herkomst

Maker

Wehrmachtkommandantur Amsterdam

Datering

1943

Collectie

5229-1718; Inventaris van het Archief van het Gemeentelijk Bureau Inkwartiering (Städtisches Quartieramt)

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/file/3411faf98650735e7faa369974a17212

Gerelateerde thema's

Van Pest tot Corona

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen