Amsterdam
Bron

In 1956 werd Amsterdam getroffen door een polio-epidemie. Op deze afbeelding is een krantenknipsel over deze polio-epidemie uit juli 1956 te lezen. Hierin werd onder meer geadviseerd om met jonge kinderen niet naar plaatsen te reizen, waar veel polio-ziektegevallen waren. Ook het zwemmen buiten de zwembaden, met uitzondering van zee, werd afgeraden.

Daarnaast werd in dit krantenartikel het belang van het wassen van de handen met ruim water en zeep voor de maaltijd en na het gebruik van de toiletten benadrukt. Mede hierdoor zou de verspreiding van de ziekte beperkt kunnen worden.

Polio was een ernstig besmettelijke ziekte en heerste in Nederland vooral in de tweede helft van de twintigste eeuw. Het kwam voornamelijk voor bij jonge kinderen en kon leiden tot (ernstige) verlamming. Sommige kinderen overleden aan de gevolgen van een infectie van het virus.

Nadat een succesvol vaccin was ontwikkeld en vele kinderen vanaf 1957 waren ingeënt, daalde het aantal besmettingen aanzienlijk. Sindsdien is het vaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, het landelijke vaccinatieprogramma in Nederland waarbij kinderen tegen infectieziekten worden ingeënt.

Herkomst

Datering

17-07-1956

Collectie

5267-3005; Inventaris van het Archief van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst en voorloper

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KLAM07502000010

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5267/4.1.2.2.6.2/start/0/limit/10/highlight/10

Gerelateerde thema's

Van Pest tot Corona

Trefwoorden

Ziekte

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen