Amsterdam
Thema

Sinds maart 2020 is Amsterdam, net als de hele wereld, in de ban van het coronavirus (Covid-19). Het besmettelijke virus heeft het dagelijks leven op zijn kop gezet. Zo waren scholen, musea, restaurants en winkels voor lange tijd gesloten. Bovendien moest bijna iedereen thuiswerken om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dit had veel lege straten tot gevolg en Amsterdam werd bijna een spookstad. 

Ook in het verleden heersten er in Amsterdam verschillende besmettelijke ziekten en werd de stad door meerdere epidemieën getroffen. Zo ontregelde de pest de gehele samenleving. Als gevolg van de vele pestepidemieën die Amsterdam kende, vielen er talloze slachtoffers. Tijdens iedere pestepidemie overleed namelijk meer dan 10% van de bevolking.

In dit thema komen veel verschillende besmettelijke ziektes aan de orde, die door de eeuwen heen in Amsterdam heersten. Zo worden naast corona en de pest ook ziektes als tuberculose, tyfus, lepra en de Spaanse Griep besproken.  

Bij het uitbreken van deze en andere ziektes hanteerde men vaak ongeveer dezelfde maatregelen als die tegenwoordig worden genomen om coronabesmettingen zoveel mogelijk te beperken. Zo moest men na besmetting in quarantaine en was er sprake van 'social distancing.' Welke overeenkomsten kan jij nog meer vinden in dit thema?

Wil je meer weten over Amsterdam in het Corona tijdperk? Bekijk hier de digitale tentoonstelling Corona in de Stad over de impact van het coronavirus op Amsterdam en Amsterdammers.

Toon 40 bronnen

Tijdvakken

Trefwoorden

Ziekte Zorg

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart