Amsterdam
Bron

In 1982 werd in Nederland voor het eerst de ziekte aids vastgesteld. In de jaren tachtig overleden er duizenden Nederlanders aan de ziekte. Ongeveer de helft van alle aidspatiënten woonde in Amsterdam, waar destijds een bloeiend uitgaansleven voor homoseksuelen was. In Nederland was de aidsbestrijding daarom ook vooral een Amsterdamse kwestie.

Aidspatiënten hebben het hiv-virus. Dit virus leidt tot ernstige aantasting van het immuunsysteem.

Iemand die besmet is met het virus – dus seropositief is –  hoeft niet meteen aids te hebben, maar kan wel anderen besmetten. Het virus is overdraagbaar via seksueel contact, via bloed en van moeder op kind.

Aangezien aids niet genezen kon worden, was de bestrijding vooral gericht op gedragsverandering. Hierbij richtte men zich oorspronkelijk vooral op homoseksuele mannen.

Het geven van voorlichting over risicovol gedrag werd als een van de belangrijkste middelen tegen aids beschouwd. Zo werd door middel van dit affiche opgeroepen tot het aanpassen van seksueel gedrag. Op het affiche is namelijk de volgende uitspraak te lezen: ´A.I.D.S., voorkomen kan, genezen niet.’ Daarnaast staat op het aanplakbiljet het spreekwoord ‘Bezint eer ge bemint,’ ofwel denk goed na en zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt bij seksueel contact.

Herkomst

Datering

1990

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: affiches, serie A

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010109000017

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/10c2b264-3219-f6e0-2220-f9d1af46649f

Gerelateerde thema's

Van Pest tot Corona

Trefwoorden

Ziekte

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen