Amsterdam
Bron

Sinds maart 2020 heerst in Amsterdam, en in de hele wereld, het Covid-19-virus, dat het hele leven op zijn kop heeft gezet. Vanwege restricties waren onder meer scholen, musea, restaurants en winkels voor lange tijd gesloten. Daarnaast moest bijna iedereen thuiswerken om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dit had veel lege straten tot gevolg en Amsterdam werd bijna een spookstad. 

Stadstekenaar Tom Heerschop maakte in opdracht van het Stadsarchief deze tekening. Op deze tekening is een impressie van de greep van de corona-pandemie op het leven in de stad te zien. Ondanks dat Amsterdam bijna een spookstad was, moest men wel kunnen blijven eten. In supermarkten werd op anderhalve meter afstand boodschappen gedaan of soms zelfs gehamsterd. Eten werd voor velen zo ook een uitlaatklep. Amsterdammers waren nu namelijk veel thuis en gingen daarom uitgebreider koken. Eten werd hierdoor ook meer een gezamenlijk thuismoment. 

Op de tekening staan verschillende bekende onderwerpen uit de coronacrisis. Zo is de leus 'Alleen samen krijgen we corona onder controle' te lezen. Bovendien is het bordje 'Houd minimaal 1,5 meter afstand' kenmerkend voor de coronacrisis. Welke details uit de tekening vallen je nog meer op?

Herkomst

Maker

Tom Heerschop

Datering

2020

Collectie

Collectie Commissie voor de Tekeningen

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

D10452000002

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/3da70832-4abb-3376-d1fa-72132f5bc8e7

Gerelateerde thema's

Van Pest tot Corona

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen