Amsterdam
Bron

Rond 1735 vervaardigde Hendrik de Leth deze prent met uitzicht op de binnenhaven in het IJ, het huidige Oosterdok naar de Oudeschans en de Prins Hendrikkade. De haven van Amsterdam was tussen 1300 tot eind 19de eeuw altijd volgeladen met schepen. Aan de linkerkant van de prent is het West-Indisch Huis met daarvoor het zeilschip Beeckesteyn weergegeven. Dit is de enige bekende afbeelding van een slavenschip van de WIC.

De Beeckestyn was een Nederlands WIC-schip dat zeven reizen maakte tussen 1722 en 1736, waarbij het rond de 4600 slaafgemaakten vervoerde vanaf de Afrikaanse westkust naar de koloniën Sint-Eustatius en Suriname. Tijdens de overtocht stierven er rond de duizend mensen op dit slavenschip.

Duizenden jongens en mannen vanuit heel Europa scheepten jaarlijks in bij de VOC en de WIC, velen van hen als matroos op een slavenschip. De in Amsterdam geboren Nicolaas Bergen was zo’n matroos. Hij werkte op het slavenschip d’Adrichem. De matrozen kwamen vaak uit arme gezinnen. Een matroos verdiende met een reis zo’n 10 gulden per maand. De meesten hadden al een jaarsalaris aan schulden voordat ze aan boord gingen, omdat ze zelf voor hun uitrusting en kost en inwoning moesten betalen.

Herkomst

Maker

Hendrik de Leth

Datering

1735

Collectie

Atlas Dreesman

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010094002639

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/7392ea1e-8f7f-bc96-726e-1e13f993631b

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen