Amsterdam
Bron

Christina van der Geugten werd in Batavia, het huidige Jakarta, geboren in het huis van VOC-onderkoopman Adrianus van der Geugten en zijn vrouw Christina Hendriks van Suchtele. In 1753 werd de nog geen vijf jaar oude Christina van haar moeder gescheiden en meegenomen naar de Republiek. Haar tot slaafgemaakte moeder bleef achter in Batavia.

Als tiener werd Christina naar Hasselt en Rotterdam gestuurd om daar in de huishouding te werken. Maar ze weigerde en kwam steeds weer terug naar Amsterdam. Het conflict met Adrianus liep hoog op. In januari 1770 gooide Christina de ruiten in van zijn huis aan de Oude Schans. Nadat Christina was opgepakt, werden zij en Adrianus verhoord door de schout. In dit confessieboek lees je een stukje van dit verhoor.

De 21-jarige Christina vertelde dat ze een dochter was van Adrianus en mishandelingen ondervond, maar Adrianus ontkende het vaderschap. Christina leefde een zwervend bestaan waarbij ze soms sliep in een slaapstede of in de baaierd (het gasthuis). Soms verdiende ze wat geld met het draaien aan de diamantmolen, dit was zwaar werk en slecht betaald.

Klik onderaan deze pagina onder het kopje 'Beschikbare tools' op 'Transcripties' om de letterlijke transcriptie van dit document te lezen.

Herkomst

Datering

01-1770

Collectie

5061-433; Archief van Schout en Schepenen

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

CONB00043000286

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5061/1.17.165/start/280/limit/10/highlight/7

Gerelateerde thema's

Amsterdammers en Slavernij

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen