Amsterdam
Bron

Susanna Dumion werkte als bediende van de rijke weduwe en plantage-eigenaar Susanne l’Espinasse op de Keizersgracht, nadat zij door de familie vanuit Suriname was meegenomen naar Amsterdam. Op 28 mei 1784, in het huis van L'Espinasse, om één uur 's middags maakte Dumion bij notaris Cornelis van Homrigh haar testament op. Bij het opmaken van het testament hadden twee knechten die ook in dienst waren van L'Espinasse klaar gestaan om als getuigen op te treden. Bij het opstellen van aktes moesten er namelijk altijd getuigen aanwezig zijn.

In het testament werd een beschrijving gegeven over Dumion waarbij de eerste zin meteen vermeldde dat zij bejaard en ongehuwd was en in Amsterdam woonde. Zowel in de aanhef als de ondertekening van het testament had Dumion haar voornaam afgekort tot Anna. Ze benoemde tot haar erfgenaam Jan Frederik Taunaij, zoon van L'Espinasse en Jean Paul Taunaij. Een verklaring hiervan kan zijn dat ze zelf geen familieleden in Amsterdam had, maar dit blijft onduidelijk. Volgens de overlijdensakte liet ze geen vaste goederen na.

Op de eerste afbeelding zie je de laatste passage uit het testament, met de handtekening van Dumion. Het hele testament zie je op de afbeeldingen daarna.

Klik onderaan deze pagina onder het kopje 'Beschikbare tools' op 'Transcripties' om de letterlijke transcriptie van dit document te lezen.

Herkomst

Datering

28-05-1784

Collectie

5075-12472; Archief van de Notarissen

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

NOTA02089000394

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5075/365.1.153/start/390/limit/10/highlight/4

Gerelateerde thema's

Amsterdammers en Slavernij

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen