Amsterdam
Bron

De machtige positie die Amsterdam eeuwenlang innam, had de stad vooral aan zijn haven te danken. Tot grote ergernis van Amsterdam verloor de stad na de Tweede Wereldoorlog echter zijn positie als belangrijkste haven aan Rotterdam. Destijds werd er zelfs geprobeerd om door middel van publicaties als brochures en advertenties de reputatie van Amsterdam als haven- en handelsstad te verbeteren.

Zo is hier een Engelstalige brochure van De Vereeniging ‘De Amsterdamsche Haven’ te zien, waarin de haven wordt aangeprezen als “Amsterdam your shipping port.” Daarnaast worden in deze brochure de goede voorzieningen en verbindingen van de haven voor propagandadoeleinden benadrukt.

Ondanks de vele inspanningen slaagde Amsterdam er niet in om de status van belangrijkste Nederlandse haven terug te winnen. In 1962 werd Rotterdam zelfs de grootste haven ter wereld. De Amsterdamse haven bleef echter nog steeds van bijzonder groot belang. Zo werd de haven voortaan als grote doorvoerhaven gebruikt en werden vanaf hier producten naar het achterland vervoerd.

Wil je meer weten over de Haven van Rotterdam? Klik hier voor meer informatie.

Herkomst

Datering

1946 - 1949

Collectie

5254-15; Inventaris van het Archief van de Commissie van Advies inzake de Handelsbetrekkingen van Amsterdam

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/file/1e22342bc95330051923c73497d65a36

Gerelateerde thema's

Canon van Nederland

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen