Amsterdam
Bron

Op 29 maart 1824 werd de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) door koning Willem I (1772-1843) opgericht in Den Haag. Koning Willem I vond het belangrijk dat Nederland weer een sterke internationale handelspositie kreeg. Dit zou gerealiseerd moeten worden door het uitbreiden van handelswegen naar alle hoeken van de wereld, waaronder de Indische Archipel.

In het begin was de NHM vooral gericht op Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Na de ondergang van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) hadden de Engelsen en Amerikanen de import en export van koloniale producten van Nederlands-Indië in handen. Deze handel moest worden teruggewonnen en winstgevend voor Nederland zijn.

De NHM ging vanuit Nederlands-Indië de handel in koloniale producten en het vervoer regelen. Ook kwam er een nieuw staatsbestuur die zich vanaf 1830 bezig hield met het cultuurstelsel.

Je ziet hier een register van aandeelhouders in de NHM uit 1824. Koning Willem I nam deel met 4000 aandelen, ter waarde van maar liefst 4 miljoen gulden.

Herkomst

Datering

12-04-1824

Collectie

Collectie Art & Heritage ABN AMRO

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam


Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen