Amsterdam
Bron

Op deze tekening van Gerrit Lamberts is de Handboogstraat richting de Heiligeweg weergegeven. Aan de rechterzijde wordt mooi weergegeven tot welke organisaties of sociëteiten de gebouwen in 1815 behoorden. Zo was het eerste poortje, rechts van het gebouw, de toegangspoort tot de Handboogdoelen. Terwijl het twee poortje dat zich aan de linkerkant bevond de toegangspoort was tot de Voetboogdoelen, ook wel het West-Indisch Huis. Tussen beide poortjes is het Stadszijdewindhuis afgebeeld waarbij een vrouw kinderen aan de deur ontvangt. Tegenwoordig is dit een deel van de achtergevel van de Universiteitsbibliotheek.

Het Stadszijdewindhuis was door de regering in 1682 opgericht om meisjes van 7 tot 12 jaar op te vangen. De kinderen leerden zijdewinden en kregen onderwijs waar ze onder andere leerden lezen en schrijven. Op deze manier werden de kinderen van bedeelden van straat gehouden en hoefden zij geen aalmoezen (liefdadigheid) meer te ontvangen. Daarbij werd er gehoor gegeven aan het gebrek van werkkrachten in de zijdenijverheid. Na de oprichting van stadsscholen in 1751 was deze functie als school niet meer nodig.

We weten dat de ouders van matroos Nicolaas Bergen in het Stadszijdewindhuis woonden. Zeer waarschijnlijk werkten ze er ook.

Herkomst

Maker

Gerrit Lamberts

Datering

1815

Collectie

10097; Collectie Tekeningen en Prenten

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010097001242

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/ca5c6c45-47a9-8a11-bd39-eed6963cf288

Gerelateerde thema's

Amsterdammers en Slavernij

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van toen en nu

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen