Amsterdam
Thema

In 1275 geeft graaf Floris V het tolprivilege aan Amsterdam, waardoor 'lieden die nabij de Amsteldam verblijven' geen tol hoeven te betalen. Dit is de eerste keer dat de naam van de stad op papier verschijnt: ‘Amestelledamme’.

Daarom vieren we nu, 750 jaar later, de geboorte van de stad met een tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam. Net als in die tentoonstelling kun je op deze pagina zowel geschreven bronnen als archeologische vondsten uit middeleeuws Amsterdam bekijken. 

Het ontstaan van Amsterdam

Vergeleken met andere Nederlandse steden is Amsterdam een vrij jonge stad. Hoewel archeologische vondsten laten zien dat er al duizenden jaren mensen actief waren in het gebied, begon er na de Allerheiligenvloed van 1170 pas een nederzetting te ontstaan.

Uit de vroegste tijd zijn weinig geschreven bronnen overgebleven. Perkament was duur en weinig mensen konden goed lezen en schrijven. Wanneer er wel geschreven bronnen zijn, komen deze vaak uit kloosters of bestuurlijke centra. Dit is heel interessant als we meer willen weten over het bestuur van zo’n plek of Bijbelse vertellingen, maar geven minder informatie over het dagelijkse leven van de bewoners van Amsterdam. Maar de Amsterdammers uit de middeleeuwen hebben wel degelijk sporen nagelaten. Van gebruiksvoorwerpen en gebouwen tot prenten en brieven. In dit thema wordt een beeld geschetst van Amsterdam vanaf de 13e tot de 16e eeuw.

De tentoonstelling ‘De Geboorte van de Stad – op zoek naar middeleeuws Amsterdam’ is te zien vanaf 7 maart 2025.

Wil je de expositie met je klas komen bezoeken, stuur een mail aan educatie.saa@amsterdam.nl

Bekijk ook deze twee thema's binnen GeschiedenisLokaal:
- De Strijd van de Steenhouwer, een thema dat aansluit bij de Young Adult roman van Mirjam Molenaar
- Middeleeuwse gasthuizen, een thema met lespakket over stukken uit de bijzondere gasthuisarchieven 

 

 

Toon 29 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart