Amsterdam
Bron

In het archief van de tabaksmakelaars Schaap & Van Veen wordt een plakboek met knipsels over veilingen bewaard. Op donderdag 14 juli 1921 veilde de firma in Frascati een grote partij tabak.

Die dag boden de makelaars 311 pakken Sumatra-tabak aan die door broei schade hadden opgelopen. De makelaars veilden ook gezonde tabak. Maar die was wel van een lagere kwaliteit. Het ging om stelen, nerven van het tabaksblad die in de goedkopere sigaren werden verwerkt.

In het voormalige koffiehuis Frascati aan de Nes was de Makelaars Sociëteit gevestigd. Makelaars van verschillende firma’s verhandelden er tussen 1879 en 1957 tijdens grote veilingen sigarentabak van Java en Sumatra en uit de Verenigde Staten.

Aan de tabaksveiling gingen kijkdagen vooraf, waarop geïnteresseerden monsters van de te verhandelen partijen tabak konden bekijken. De Sumatra-tabak en de stelen waren op woensdag 13 en donderdag 14 juli te bekijken in het pakhuis Wijkduin aan de Haarlemmerweg. Monsters van de Kentucky en Virginie Stelen konden potentiële kopers komen inspecteren op het kantoor van Schaap & Van Veen aan de Oudezijds Voorburgwal 241.

Het plakboek is in zijn geheel gescand en te bekijken op de website, klik in het tabblad Herkomst op de link om het gehele plakboek in te zien.

Herkomst

Datering

1921

Collectie

605-34; Archief van Brusse & Gransberg en rechtsvoorgangers

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

SCKD00021000059

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/605/21/start/50/limit/10/highlight/9

Gerelateerde thema's

Interbellum

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen