Amsterdam
Bron

Op 17 juli 1936 pleegde conservatieve rechtse nationalisten in Spanje een militaire staatsgreep tegen de republikeinse regering. Hierna volgde een bloedige drie jaar durende burgeroorlog, de Spaanse Burgeroorlog. Deze oorlog werd beschouwd als een van de eerste gewelddadige confrontaties tussen het fascisme en socialisme.

De militaire staatsgreep werd destijds vrijwel meteen door andere fascistische landen gesteund, zoals door Nazi-Duitsland en fascistisch Italië. De Spaanse Burgeroorlog wordt daarom beschouwd als het begin van een jarenlange bloedige strijd tegen het fascisme.

Vanuit geheel Europa vertrokken zogenoemde 'Spanjestrijders' naar Spanje om te helpen vechten. Ook ruim zevenhonderd Nederlanders vertrokken naar Spanje om daar het fascisme te bestrijden. Om het thuisfront over het lot van de Spanjestrijders te informeren, werd de brochure "Nederlanders in de Internationale Brigade van het Comité" uitgegeven. Bovendien wilde men met de folder geld, goederen en vrijwilligers werven. Op de eerste afbeelding is de voorkant van deze folder te zien.

Daarnaast werden er door heel Europa inzamelingsacties voor Spanje opgezet. Zo werden in Amsterdam door het Comité Hulp aan Spanje collectes gehouden. Ook werden er materiele goederen als levensmiddelen, zeep en kleding ingezameld. Zo was er onder meer dringende behoefte aan wollen truien, omdat het in Spanje ’s winters erg koud kon zijn. Op de tweede foto is te zien dat een groep Amsterdamse kinderen daarom aan het breien is voor hun "Spaansche Kameraadjes."

Rechthebbende afbeelding 2: Erven C.A.J. van Angelbeek

Herkomst

Datering

25-01-1938

Collectie

Collectie C.A.J. van Angelbeek

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010013000385

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/323ab931-74f8-bb5f-d103-b7a7abfef1e0

Gerelateerde thema's

Interbellum

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen