Amsterdam
Bron

Omstreeks 1930 was de haven van Amsterdam de belangrijkste welvaartsbron van de stad. Het werk in de haven was echter erg zwaar. Zo moesten de havenarbeiders onder gevaarlijke arbeidsomstandigheden hard werken voor een mager loon en hadden zij geen sociale verzekeringen.

Sinds circa 1890 organiseerden Amsterdamse havenarbeiders zich in vakbonden om samen te strijden tegen hun slechte werkomstandigheden. Zo hielden zij onder andere vaak spontane stakingen. Deze stakingen hadden echter niet veel nut, omdat de werkgever vaak vervangende havenarbeiders kon inzetten.

Op dit affiche is het dagelijks werk van veel havenarbeiders afgebeeld, namelijk het overbrengen van goederen van het ene naar het andere vervoermiddel. Met dit aanplakbiljet werden havenarbeiders opgeroepen om zich aan te sluiten bij de vakbond 'De Centrale Bond Transportarbeiders.'

De Centrale Bond zorgde ervoor dat er vanuit het scheepvaartkapitaal voor de transportarbeiders pensioen, vakantie en medezeggenschap werd geregeld, zoals is afgebeeld op het affiche. Hierdoor verbeterde de situatie van de havenarbeiders.

Herkomst

Maker

Albert Hahn jr. (1894-1953)

Datering

1920

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: affiches, serie A

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010109000001

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/b064d332-7262-a4fe-29c7-777000b68dc3

Gerelateerde thema's

Interbellum

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen