Amsterdam
Bron

In de Koningszaal, voorheen de Grote Vergaderzaal, van gebouw De Bazel bevinden zich zes glas- in- loodramen. Deze zijn in 1924 geschonken door de eigenaren van de suikerondernemingen op Java, en hebben nu als bijnaam de ‘Suikerramen’.

Op elk raam staat een spreuk die iets met suiker of zoetheid te maken heeft en een bijpassende afbeelding. De ramen geven elk een wijze raad aan de bestuurders die hier vergaderden. Het vijfde raam van links heeft bijvoorbeeld ‘rust’ als motief. Er staat “De slaap is den Arbeider soet’ uit het Bijbelboek Spreuken. Daaronder geniet een slapende figuur tegen een sterrenhemel van de rust die de mens na geestelijke of lichamelijke arbeid heeft verdiend. Of deze spreuk zo goed past bij arbeiders op de plantages valt te betwijfelen. Werken op de suikerplantage was namelijk allesbehalve zoet: slavernij kwam er op grote schaal voor.

De ramen zijn ontworpen door Antoon Derkinderen (1859-1925). Hij overleed voordat gebouw De Bazel in 1925 werd opgeleverd, de ramen zijn voltooid door Joep Nicolas (1897-1972).

Herkomst

Maker

Ton van Rijn

Datering

1924

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto's verbouwing gebouw De Bazel

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

D10465000126

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/875f70bd-d468-fb16-a414-615ab6ea9f2b

Gerelateerde thema's

Gebouw De Bazel

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen