Amsterdam
Bron

Op 1 oktober 1924 steeg in Amsterdam de eerste intercontinentale vlucht van de Koninklijk Luchtvaart Maatschappij (KLM) op naar Batavia (Nederlands-Indië), het huidige Jakarta. De vlucht was nog niet rechtstreeks. Zo moesten er 20 tussenstops worden gemaakt voordat het toestel in Batavia zou landen. Uiteindelijk kwam het vliegtuig pas op 24 november aan in Batavia.

In 1930 werd de lijndienst tussen Amsterdam en Batavia officieel geopend. Op deze afbeelding is een affiche van deze luchtlijn uit oktober 1937 te zien. Vanaf dat moment vloog KLM drie keer per week tussen Amsterdam en Batavia. Daarnaast was er twee keer per week een doorverbinding naar en van Australië door de Koninklijke Nederlandsch-Indische Luchtvaart Maatschappij (KNILM). Op het affiche is de route met de tussenstops van de vlucht te zien. Zo waren er onder andere tussenstops in Athene (Griekenland), Bagdad (Irak) en Bangkok (Thailand).

In de loop der jaren werd de vluchttijd steeds korter. Zo duurde de reis in 1940 nog zes dagen. Na de Tweede Wereldoorlog was het zelfs al mogelijk om binnen 24 uur naar Batavia te vliegen.

Herkomst

Maker

KLM

Datering

1937

Collectie

10109-481; Collectie Stadsarchief Amsterdam: affiches, serie A

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KLAM06335000001

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/10109/2.101/start/0/limit/10/highlight/1

Gerelateerde thema's

Interbellum

Trefwoorden

Vervoer

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen