Amsterdam
Bron

Jong gestorven

Titus overleed begin september 1668 aan de pest. Hij was bijna 27. Hij stierf in het huis dat de naam De Gouden Schaal droeg, aan het Singel 358, tegenover de Appelmarkt en niet ver van het Spui. Daar woonde hij met zijn echtgenote Magdalena van Loo bij haar moeder Anna Huijbrechts. Titus en Magdalena waren net een half jaar getrouwd, en Magdalena was drie maanden zwanger van hun eerste kind, Titia.

Westerkerk

Magdalena liet haar overleden man begraven in de toen moderne Westerkerk. Sinds 1631 was de kerk in gebruik en vonden Amsterdammers er hun laatste rustplaats. De familie Van Loo had er een graf gekocht. Daarin kwam het lichaam van Titus tijdelijk te liggen. De begrafenis kostte ruim tien gulden. Niet veel later kocht Titus’ schoonmoeder Anna Huijbrechts voor 450 gulden nog een graf in dezelfde kerk. Naar dat graf werd zijn lichaam op 15 februari 1669 overgebracht. Een half jaar daarna overleed Anna Huijbrechts zelf. Ze werd in hetzelfde graf gelegd. Twee maanden later stierf ook haar dochter Magdalena, de weduwe van Titus. Ook zij kwam in het graf te liggen.

Laatste kind

Met de dood van Titus was ook het laatste kind van Rembrandt en Saskia overleden. Rembrandt had zijn echtgenote en vier kinderen overleefd. Ook zijn minnares Hendrickje Stoffels was inmiddels gestorven. Hij had nu alleen nog de dochter die Hendrickje hem geschonken had, Cornelia. Zij was bijna veertien.

Herkomst

Datering

07-09-1668

Collectie

378.WK-39; Archief van de Westerkerk

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KLAC00393000011

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/378.WK/1.17.1/start/10/limit/10/highlight/1

Gerelateerde thema's

Rembrandt

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen