Amsterdam
Thema

Rembrandt in Amsterdam (1631-1669)

Eind 1631 verlaat Rembrandt zijn geboortestad Leiden en vestigt zich in Amsterdam. Hoewel hij dan al een gewaardeerd kunstenaar is, ziet hij dat in Amsterdam nog meer kansen voor hem liggen. Hij is op dat moment 25 jaar oud en zal tot aan zijn dood in de stad blijven wonen en werken.

Veel van wat de wereld weet over Rembrandt is te danken aan archiefbronnen, waarvan het belangrijkste deel wordt bewaard in het Stadsarchief. Meer dan 50(!) documenten in het archief vertellen iets over het leven van Rembrandt in de stad. De bronnen zijn allemaal geschreven in oud schrift, waardoor niet iedereen het makkelijk kan lezen. Als je onderaan de pagina onder het kopje 'Beschikbare tools' op 'Transcripties' klikt en de muis over de tekst beweegt, verschijnt er daarom een transcriptie, zodat iedereen kan lezen wat er staat.

Iedereen is bekend met Rembrandt en zijn kunst. Maar hoe komt het dat wij tegenwoordig nog zo veel weten over een kunstenaar die 350 jaar geleden overleed? De bronnen in dit thema geven daarop het antwoord.

Toon 27 bronnen

Tijdvakken

Trefwoorden

Cultuur Kunst

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart