Amsterdam
Bron

Op 30 maart 1853 werd Vincent van Gogh geboren in Zundert (Noord-Brabant). Op 24-jarige leeftijd woonde Van Gogh voor zijn studie theologie ruim een jaar in Amsterdam. In brieven aan zijn broer Theo gaf hij uitgebreide beschrijvingen van Amsterdam en besprak hij zijn liefde voor de stad. Zo schreef hij: “t Is een mooie stad hier” en “wat zou ik graag U allerlei dingen hier wijzen en laten zien.”

Nadat hij verschillende banen had gehad, koos Van Gogh in 1880 voor het kunstenaarsbestaan. Hiervoor volgde hij vele schilderlessen en tekende hij veel. Pas in 1885 maakte hij tijdens een bezoek aan de stad zijn eerste schilderijen van Amsterdam. Op deze afbeelding is een olieverfschets van Van Gogh te zien, waar hij De Ruijterkade met aangemeerde schepen heeft afgebeeld. 

Pas na zijn dood werden Van Goghs werken steeds bekender. Enkele van zijn beroemdste schilderijen zijn De aardappeleters en De Zonnebloemen. Tegenwoordig zijn veel van zijn schilderijen te bewonderen in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Wil je meer weten over Vincent van Gogh? Klik hier voor meer informatie.

Rechthebbende afbeelding 1: Van Gogh Museum

Herkomst

Maker

Vincent van Gogh (1853-1890)

Datering

10-1885

Link

https://www.vangoghmuseum.nl/nl/collectie/s0085V1962

Gerelateerde thema's

Canon van Nederland

Trefwoorden

Kunst

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen