Amsterdam
Bron

Op 20 september 1839 vond bij station d'Eenhonderd Roe op de Haarlemmerweg de plechtige opening van de eerste Nederlandse spoorlijn van De Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij plaats. Hier vandaan vertrok om 13:00 uur de eerste trein, die in een half uur in Haarlem arriveerde. De trein reed 38 kilometer per uur. Dit was veel sneller dan andere toenmalige transportmiddelen.

Op deze prent is te zien dat vele belangstellenden zich destijds bij het station hadden verzameld om deze bijzondere gelegenheid bij te wonen. Sommige mensen waren zelfs in bomen of op lantaarnpalen geklommen om het beter te kunnen zien.

De eerste trein op de spoorlijn Amsterdam-Haarlem vertrok vanaf spoorwegstation ‘Station der IJzeren Spoorweg’ aan de Haarlemmerweg. Dit station was destijds net buiten Amsterdam gelegen, in de toenmalige gemeente Sloten. Op de tweede afbeelding is dit station meerdere keren afgebeeld. Daarnaast zijn de prijzen en vertrektijden van de trein op deze bron af te lezen. Een kaartje voor de rit Amsterdam-Haarlem varieerde zo tussen de 120, 80 en 40 cent. De trein vertrok vier keer per dag vanaf zowel Amsterdam als Haarlem.

Aangezien de trein een goedkoop en comfortabel vervoermiddel was, werd de spoorlijn Amsterdam-Haarlem al snel een groot succes voor personenvervoer. Later werd de spoorlijn doorgetrokken naar andere steden als Leiden, Den Haag en Rotterdam. Pas in 1889 werd het huidige Centraal Station geopend.

Wil je meer weten over de eerste spoorlijn? Klik hier voor meer informatie.

Herkomst

Maker

J. F. Michel Mourot en Desguerrois en Co

Datering

19-09-1839

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: tekeningen en prenten

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010097015481

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/5822fb13-b2d2-9028-2c7c-977612c04cb3

Gerelateerde thema's

Canon van Nederland

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen