Amsterdam
Bron

Carrière

Op 20 mei 1911 werd Annie M.G. Schmidt geboren in het Zeeuwse dorp Kapelle. Al van jongs af aan schreef zij kleine gedichtjes. Na het afronden van haar middelbare school volgde Schmidt een opleiding tot assistente leeszaal. In 1936 solliciteerde zij naar een baan als assistente bij de Amsterdamse Nutskinderleeszaal aan de Wijdesteeg achter de Dam. Nadat zij de baan kreeg, verhuisde zij naar Amsterdam. Zoals op deze archiefkaart te zien is, woonde Schmidt destijds op ´diverse adressen´ in de stad: in de Jan Luijkenstraat en in pensionnetjes aan het Olympiaplein en aan de Weteringschans.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog solliciteerde Annie M.G. Schmidt naar een baan als directeur van de bibliotheek in het Zeeuwse Vlissingen en vertrok zij uit Amsterdam. Zij bleef echter terugverlangen naar de stad.

Na de oorlog keerde Schmidt daarom weer terug naar Amsterdam. Vanaf 1946 was zij werkzaam bij de Amsterdamse krant Het Parool en startte zij met haar schrijverscarrière. Bij deze krant maakte zij kennis met illustrator Fiep Westendorp. Samen maakten zij vele verhaaltjes over Jip en Janneke, die dagelijks in de krant verschenen. Hierna volgde een succesvolle levenslange samenwerking. Haar bekendste werken zijn de verhalen van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje. Naast kinderboeken schreef Schmidt ook veel columns, gedichten en versjes.

Archiefkaart

Vanaf 1 januari 1850 waren alle Nederlandse gemeenten verplicht om hun inwoners te administreren. Sindsdien wordt iedereen in Nederland in het bevolkingsregister geregistreerd. Hierin wordt onder meer de naam, geboortedatum, woonadres, beroep en overlijdensdatum vastgelegd. Tot 1893 werd het Amsterdamse bevolkingsregister in grote boeken opgeschreven. Vanaf 1939 kreeg elke inwoner van de stad een eigen kaart, een zogenoemde persoonskaart.

Op deze archiefkaart van Annie Maria Geertruida Schmidt is af te lezen dat zij op 20 mei 1911 in Kapelle is geboren als dochter van Johannes Daniël Schmidt en Geertruida Maria Bouhuijs. Ook zijn de verschillende adressen zichtbaar, waar Annie M.G. Schmidt zowel in Amsterdam als buiten Amsterdam woonachtig was. Zo is af te lezen dat zij sinds maart 1973 voor meer dan 10 jaar in Frankrijk woonde. Bovendien zijn de verschillende beroepen te zien die Schmidt heeft uitgeoefend. Zo was zij assistente leeszaal, bibliothecaresse, redactrice en schrijfster.

 

Wil je meer weten over Annie M.G. Schmidt? Klik hier voor meer informatie.

Herkomst

Datering

1936

Collectie

30408-436; Inventaris van het Archief van het Bevolkingsregister Amsterdam: persoonskaarten

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Link

https://archief.amsterdam/indexen/deeds/a545dc0e-3fd8-4306-953a-4d8e6f68a3c1

Gerelateerde thema's

Canon van Nederland

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen