Amsterdam
Bron

In 1607 werd Michiel Adriaenszoon de Ruyter in Vlissingen geboren. Hij was werkzaam als luitenant-admiraal van de admiraliteit, de voorloper van de huidige marine. De Ruyter wordt ook wel beschouwd als Nederlands bekendste admiraal. De Ruyter woonde jarenlang in Amsterdam, waarvoor hij in 1653 zelfs het grootburgerrecht van de stad ontving. Het was een grote eer dat De Ruyter dit grootburgerrecht kreeg, want dit werd bijna nooit aan iemand toegekend. Daarnaast bracht het vele voorrechten met zich mee. Zo was hij vrijgesteld van het betalen van tol en kon hij erefuncties in de stad bekleden.

Op 29 april 1676 stierf Michiel de Ruyter aan ernstige verwondingen die hij bij de zeeslag met de Fransen had opgelopen. Dit begraafbriefje was een aankondiging voor Michiel de Ruyters begrafenis op 18 maart 1677 in de Nieuwe Kerk. In deze aankondiging wordt opgeroepen om bij De Ruyters huis op het Waalseiland te verzamelen. Vanaf hier zou de begrafenisstoet zich uiteindelijk in vier uur naar zijn laatste rustplaats in de Nieuwe Kerk verplaatsen.

Op de prent op de tweede afbeelding is deze indrukwekkende begrafenisstoet afgebeeld. Hierbij waren naast vele Amsterdammers ook belangrijke gasten aanwezig, zoals afgevaardigden uit het admiraalscollege en Constantijn Huygens, als vertegenwoordiger van prins Willem III.

Na de imposante stoet en ceremonie werd De Ruyter in het praalgraf in de Nieuwe Kerk begraven. Op deze prent op de derde afbeelding is het monument voor De Ruyter en zijn graftombe te zien. Dit heeft de vorm van een drieluik en was een loftuiting op De Ruyter en zijn verdiensten. Onder deze graftombe bevindt zich de grafkelder, waar De Ruyters stoffelijke resten worden bewaard. Bij de ingang van deze grafkelder staat het Latijnse opschrift 'Intaminatis fulget honoribus,' ofwel ‘Hij blinkt in onbezoedelde ere.’

Na De Ruyters begrafenis werd hij in het begraafregister van de Nieuwe Kerk opgenomen. In deze bron op de vierde afbeelding staat zijn begrafenis op 18 maart 1677 bij de rode pijl vermeld. Later werden ook de stoffelijke resten van enkele familieleden van De Ruyter in het praalgraf bijgezet.

Wil je meer weten over Michiel de Ruyter? Klik hier voor meer informatie.

Herkomst

Datering

18-03-1677

Collectie

5001–1056; Inventaris van het Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

A04158000073

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/5001/3.2.6/start/70/limit/10/highlight/3

Gerelateerde thema's

Canon van Nederland

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen