Amsterdam
Bron

Om de verhoudingen tussen de Duitse bezetter en de Nederlandse bevolking te bevorderen, werden er regelmatig zogenoemde 'eenpansmaaltijden' georganiseerd. Dit waren bijeenkomsten waar zowel Duitsers als Nederlanders samen aan één tafel gingen eten.

Deze bijenkomsten werden georganiseerd door de "Ordnungspolizei," Duits voor ordepolitie. Dit was de reguliere politie in nazi-Duitsland. In Nederland was deze politie verantwoordelijk voor zowel het handhaven van de openbare orde als het verbeteren van de relaties tussen de Duitse bezetter en de Nederlandse bevolking. 

Speciaal voor kinderen werden er Kinderspeisungen georganiseerd. Hierbij werden arme Amsterdamse kinderen door Rijkscommissaris dr. Seyss-Inquart uitgenodigd om een maaltijd te komen eten. Op deze foto uit januari 1941 zie je een groep kinderen die macaronisoep eet. Bij deze bijeenkomst in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (het Tropenmuseum) waren zo’n 2500 Amsterdamse kinderen aanwezig. Vanaf eind 1940 werd het Tropenmuseum namelijk door de Duitse bezetter gebruikt als uitvalsbasis voor de Ordnungspolizei.

Herkomst

Datering

12-01-1941

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto's

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

OSIM00007005548

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/2b4ab3bd-df78-2d3a-f63e-fbb692b9037b

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen