Amsterdam
Bron

Na de bevrijding van Nederland werd duidelijk dat grote delen van Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland heel hard door de oorlog waren getroffen. Vooral in het laatste oorlogsjaar waren er zeer grote verwoestingen. Zo was de Gelderse stad Arnhem grotendeels vernietigd.

In Amsterdam werd daarom de hulpactie 'Amsterdam Helpt Arnhem' opgezet. Op de eerste afbeelding is een affiche voor deze hulpactie te zien. In de hele stad werden verschillende inzamelingsacties georganiseerd.

Tijdens deze hulpactie werden er diverse goederen voor de getroffen inwoners ingezameld. Ook verschillende sportverenigingen haalden goederen op. Op de tweede afbeelding is een lijst te zien van enkele ingezamelde sportattributen, zoals een paar schaatsen, een badpak en twee hockeysticks.

Uit onder andere dit document blijkt dat er destijds niet zo heel veel goederen werden ingezameld. Dit was echter niet erg vreemd, omdat er ook in Amsterdam na de Hongerwinter grote tekorten waren ontstaan. Desalniettemin was de inzamelingsactie een succes, met name voor goederen voor dagelijks gebruik.

Herkomst

Datering

07-1945

Collectie

10109-705; Collectie Stadsarchief Amsterdam: affiches, serie A

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/file/4f813a158abd6e36685f8c9732231b62

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen