Amsterdam
Bron

Op 18 mei 1942 bracht Heinrich Himmler een bezoek aan Amsterdam. Himmler was een Duitse nationaalsocialistische politicus en de leider van de SS (Schutzstaffel), de Duitse Zwarthemden. Zijn bezoek aan de stad stond vooral in het teken van de voorbereiding van de concentratiekampen. 

Op deze foto is te zien hoe Himmler op het Museumplein zowel Duitse als Nederlandse politieagenten toespreekt. Destijds was het Museumplein het hart van het Duitse onderdrukkingsapparaat. Zo waren in de panden rondom het plein onder meer de leiding van het Duitse leger en de politie gevestigd. Ook de hoogste Duitser in Amsterdam, Hans Böhmcker, opereerde vanuit een van de gebouwen aan het Museumplein.

Ter verdediging van deze Duitse instellingen werden op het Museumplein betonnen bunkers en prikkeldraadversperringen aangelegd. Voor gewone Amsterdammers was het plein tijdens de bezetting hierdoor verboden terrein geworden.

Op de tweede afbeelding zie je een tekening van het Museumplein uit 1949. Hierop is te zien dat na de oorlog de bunkers en resten prikkeldraad nog aanwezig waren. Pas in 1953 werden de bunkers op het Museumplein opgeblazen en werd het plein heringericht.

Herkomst

Datering

18-05-1942

Collectie

Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto's

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

OSIM00008005642

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/e8c03b45-d531-3531-891d-a58d6347222b

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen