Amsterdam
Bron

Omstreeks het midden van de negentiende eeuw besloot het Amsterdamse stadsbestuur dat er een groot station moest worden gebouwd. Men was er echt nog niet over uit waar dit station moest komen te staan. Zo wilde de Amsterdamse gemeenteraad dat het station aan het Leidseplein zou worden gebouwd. De Rijksingenieur wilde het station echter liever aan de noordkant van Amsterdam, aan het IJ. In 1876 werd besloten om het laatste plan te volgen. Op de eerste afbeelding is een ontwerptekening van het station te zien.

Om het station te bouwen, moest een deel van het IJ worden drooggelegd. Hierbij zouden drie eilanden ontstaan. Op de tweede afbeelding zijn meerdere bouwtekeningen van de drie opeenvolgende fasen van de aanleg van de eilanden te zien. Tegen de aanleg van het stationseiland bestonden echter grote bezwaren. Zo zou de scheepvaart worden belemmerd en zou het stadsgezicht aanzienlijk veranderen.

In 1884 werd desalniettemin gestart met de bouw van het Centraal Station. Het station was ontworpen door de architecten Adolf Leonard van Gendt en Pierre Cuypers. Op de derde prent uit september 1884 is het station in aanbouw te zien.

Vanwege verzakkingen liep de bouw enige vertraging op. Op 15 oktober 1989 werd het station geopend. Cuypers beschouwde het Centraal Station destijds als de poort van de stad, waardoor de reiziger Amsterdam betrad. 

Herkomst

Maker

A.J. van Prehn en Loman & Verster

Datering

1868

Collectie

Collectie Atlas Kok

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KOKA00379000001

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/b6d3a398-565a-ad42-6981-367f0fcc739d

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen