De Nieuwe Brug is een van de oudste bruggen van Amsterdam. Op de plek waar de Amstel uitmondt in het IJ is deze brug het noordelijkste punt waar de oostelijke en westelijke kant van de stad met elkaar verbonden worden. De exacte datum van de bouw van de brug is niet bekend. Wel weten we dat er in 1385 in ieder geval al een houten ‘balkbrug’ lag. Dit zijn eikenhouten palen met dwarsbalken erop.
In de 15e en 16e eeuw vond er ieder jaar het ‘hoopvechten’ plaats. Dit was een vechtpartij tussen de jongeren van de Oude en Nieuwe zijde van de stad. Tijdens dit gevecht werd er gestreden om territorium. Die gevechten moesten wel op een neutrale plek plaatsvinden, bijvoorbeeld op de Nieuwe Brug. Zo werd deze brug een strijdtoneel, waar jongens vochten met knuppels, stokken en messen. Ieder jaar vielen er gewonden en zelfs doden. Het meedoen aan het ‘hoopvechten’ was strafbaar. Je kon er een veroordeling voor krijgen, bijvoorbeeld 11 weken opsluiting op bier en brood. Bier en brood is vergelijkbaar met water en brood. Het water was in het Amsterdam van de late middeleeuwen te vies om te drinken, daarom dronken de Amsterdammers in plaats daarvan bier.
Een veroordeling werd opgeschreven in een keurboek. Dat is een boek met bestuursmaatregelen, opgesteld door de schout, schepenen en burgemeesters. In een keurboek stonden ook ‘correctien’: vonnissen van de schepenen bij overtredingen. Bijvoorbeeld als je was gepakt en schuldig was bevonden bij het hoopvechten.
Wil je meer weten over hoopvechten en een keurboek in detail bekijken? Klik dan hier