Op deze prent is de Sint Catharina, oftewel de Nieuwe Kerk afgebeeld.
Op 15 november 1408 gaf de bisschop van Utrecht toestemming voor het bouwen van een tweede kerk in Amsterdam, zodat de groeiende bevolking van de stad ook hier de mis kon volgen. Deze nieuwe kerk werd aan de westelijke kant van de Amstel gebouwd. Zo ontstonden er twee parochiekerken in Amsterdam. De Oude Kerk aan de oostelijke kant van de stad en de Nieuwe Kerk aan de westelijke. Op de kaart van de stad van Cornelis Anthoniszoon is goed te zien hoe de twee kerken tegenover elkaar aan de twee zijdes van de Amstel staan.
In 1409, werd de Nieuwe Kerk in gebruik genomen en gewijd aan de Heilige Catharina.
Er is veel onduidelijk over wie de kerk heeft ontworpen en wie het initiatief heeft genomen tot de bouw van de kerk. Door de vele stadsbranden zijn de middeleeuwse archieven namelijk verloren gegaan. Toch is het wel bekend dat Willem Eggert, een rijke edelman uit de stad, een rol heeft gespeeld bij de bouw. Hij schonk namelijk zijn boomgaard, zodat er ruimte ontstond voor de bouw van de kerk.
Hoewel stadsbewoners in de jaren na 1409 gebruik konden maken van de Nieuwe Kerk, zou het nog honderd jaar duren voordat het gebouw voltooid was. Ook werd de kerk meerdere keren zwaar beschadigd door stadsbranden in 1421 en 1452. Na de laatste brand, in de winter van 1645, stond er alleen nog een ruïne. Toch werd de kerk keer op keer opnieuw opgebouwd, gerestaureerd en uitgebreid.