De architect K.P.C. de Bazel was niet de enige architect die gevraagd werd voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). De Amsterdamse architect en bouwondernemer A.D.N. van Gendt (1870-1932) mocht ook een bijdrage leveren aan het ontwerp. Hij kwam uit een architectenfamilie en was al jaren huisarchitect van de NHM. Van Gendts architectenbureau was gespecialiseerd in grote en ingewikkelde opdrachten, zoals bank- en kantoorgebouwen en andere moderne constructies voor grote gebouwen.
De twee architecten waren wel tegenpolen. Terwijl Van Gendt zich bezighield met de praktische en technische zaken, was De Bazel vooral bezig met de esthetische kant van het ontwerp.
Het eerste ontwerp van het gebouw, en de keuze voor een groot betonskelet, kwamen van Van Gendt. Het betonskelet was een dragende constructie van kolommen, balken en vloeren van gewapend beton. Vanaf de buitenkant is er weinig van het betonskelet te zien. Daar lijkt het alsof het gebouw de ouderwetse dragende muren van gestapelde stenen heeft. Op de tweede afbeelding staan de twee architecten - K.P.C. de Bazel en A.D.N. van Gendt - naast elkaar in de bouwkeet. Herken je ze?
De gedwongen samenwerking tussen de twee architecten heeft geleid tot een prachtig eindresultaat. Toch is het huidige gebouw vernoemd naar architect De Bazel. Vind jij dat terecht? Of mag het gebouw ook de naam ‘Van Gendt’ dragen?