Amsterdam
Bron

Tot 2000 fungeerde het door architect K.P.C. de Bazel ontworpen gebouw aan de Vijzelstraat als bankgebouw. Eerst als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), en later door de Algemene Bank Nederland en daarna de ABN-AMRO. Toen de ABN-AMRO verhuisde naar een nieuw hoofkantoor aan de Zuidas, werd het gebouw verkocht aan de gemeente Amsterdam. De gemeente besloot dat het de nieuwe locatie zou worden van het Stadsarchief Amsterdam.

Daarvoor was wel een grondige verbouwing nodig. De verbouwing, naar ontwerp van Claus en Kaan architecten, begon eind 2004 en was in de zomer van 2007 voltooid.

De eerste en tweede afbeelding tonen de voor en na foto van de centrale hal die aan het einde van de verbouwing, in april 2007, bijna voltooid was.

Ook heeft de safe deposit in de kelder van gebouw De Bazel een grondige restauratie ondergaan. De schilderingen op de wanden en het plafond zijn opnieuw aangebracht. Verder is de met glastegels belegde vloer hersteld, en zijn er reconstructies gemaakt van de lampen en de marmeren trap (afbeelding 3 en 4).

Herkomst

Maker

Doriann Kransberg (fotograaf)

Datering

2006

Collectie

30084; Foto's verbouwing gebouw De Bazel

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010122033335

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/5025b336-e597-1b2a-d6d7-e69bb2731fdb

Gerelateerde thema's

Gebouw De Bazel

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen