Amsterdam
Bron

In de kelder van gebouw De Bazel was de safe deposit. Hier konden de klanten van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) hun waardepapieren en kostbaarheden veilig onderbrengen in kluisjes.

De safe deposit was voor klanten direct vanaf de Keizersgracht bereikbaar. Op de derde afbeelding is de ingang te zien. Deze ingang zag er stevig en veilig uit, zodat klanten er niet aan hoefden te twijfelen dat hun eigendommen hier goed waren opgeborgen. De ingang had een bronzen deur en een omlijsting. Architect K.P.C. de Bazel had zelf het reliëf ontworpen met geometrische versieringen en de kop van een beest dat de toegang bewaakte.

De safe deposit heeft twee verdiepingen. De kleurige ruimte was ingericht om indruk te maken op de klanten en vertrouwen te wekken. De vloeren, wanden en kolommen waren bekleed met glastegels, in zwarte, gele en groene kleuren, in verschillende patronen. De loketten waren geschilderd in een groenblauwe kleur. De kleuren van de wanden en plafonds sloten aan bij die van de tegels en de loketten.

Vanaf 2007 zit het Stadsarchief in De Bazel en wordt deze ruimte de Schatkamer genoemd. Hier worden de mooiste en belangrijkste documenten van het Stadsarchief gepresenteerd.

Herkomst

Datering

1926

Collectie

Collectie J. van Dijk

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010107000529

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/cebbedb5-430c-be0f-376f-28d6861f44fc

Gerelateerde thema's

Gebouw De Bazel

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van toen en nu

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen