Amsterdam
Bron

Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen, vijf dagen later werd ook Amsterdam bezet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het voor medewerkers van de NHM niet altijd veilig om in het Amsterdamse kantoor te werken. Er werd regelmatig geoefend voor potentiële luchtaanvallen. Op de eerste afbeelding zijn medewerkers van het Amsterdams kantoor van de NHM te zien. Ze zitten op het dak van het gebouw en hebben gasmaskers op tijdens een luchtbeschermingsoefening in 1941.

In de nacht van 26 op 27 april 1943 stortte een Engelse bommenwerper neer aan de Singel, achter het Carlton Hotel. Een heel huizenblok ging in vlammen op, de bebouwing op de hoek Vijzelstraat-Muntplein raakte zwaar beschadigd. Op deze hoek was het ‘Luftgaukommando Holland’ gevestigd, een onderdeel van de Duitse Wehrmacht. Na de verwoesting eiste het Luftgaukommando het gebouw van de NHM op. De verschillende afdelingen van de NHM moesten meteen weg, en verhuisden naar hun oude kantoor aan de Herengracht. Je ziet de verhuizing in bedrijf op de tweede afbeelding. Pas na de bevrijding, in mei 1945, kon het personeel weer terug naar het hoofdkantoor aan de Vijzelstraat.

Op de derde afbeelding is Gebouw de Bazel te zien vanuit de lucht. De foto is gemaakt in 1949 en toont de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam.

Herkomst

Datering

1941

Collectie

Collectie Art & Heritage ABN AMRO

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam


Gerelateerde thema's

Gebouw De Bazel

Trefwoorden

Bezetting NSB

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen