Amsterdam
Bron

Dit pamflet uit het archief van de Holland Land Company (HLC) gaat over het morele aspect van landspeculatie. Het verscheen onder de titel ‘Every Man his own Friend. 300.000 acres of Land, For Settlers', en werd ondertekend door de advocaat Benjamin B. Cooper.

Er zit een moreel aspect aan dit pamflet, er wordt bijvoorbeeld in gezegd: “Drieduizend hectare zal worden toegewezen voor het gebruik van kerken, scholen en andere instellingen, op genoemd traktaat, zoals het beste bij de nederzetting past.” Je vindt deze zin onderaan het document. 

Het ging de HLC om geld verdienen, maar de nieuwe bewoners van de verkochte gebieden dienden de grondprijs te vermeerderen. Daartoe werden zij geacht zich goed te gedragen, want gemeenschappen die in de ogen van de HLC bestonden uit onbeschaafde en ongeschoolde lieden waren voor nieuwe kopers weinig aantrekkelijk. Onderdeel van de marketingstrategie was daarom ook het bekostigen van de bouw van kerken en scholen. Zo vermeerderde de waarde van de grond en kon het morele peil van de nederzettingen op niveau gebracht worden en gehouden.

 

Herkomst

Datering

01-02-1810

Collectie

333-884, Archief van de Holland Land Company

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/file/d566b994-0de3-395b-2364-758b25f5b7e0

Gerelateerde thema's

De Holland Land Company

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen