Amsterdam
Bron

In deze bron zie je twee speeches van Cornplanter, chief van de Seneca Indians. De Holland Land Company hield in september 1797 onderhandelingen met de Seneca Indians om hun land te kopen en tekenden de ‘Treaty of Big Tree’. Cornplanter was de vertegenwoordiger van de Seneca’s tijdens deze treaty. Hij werd geboren in 1752 als zoon van een Nederlandse koopman en een Seneca vrouw en werd al jong een belangrijk krijgshoofd.

De eerste speech was een half jaar voor de Big Tree Treaty en is gericht aan President George Washington. In de speech noemt Cornplanter hem ‘Father’, uit respect, maar ook omdat Washington vaker als ‘Father of the Nation’ wordt gezien. “You have always told us that the land which we live upon is our own”

Geld op de bank
De Seneca geloven dat het land aan ze is geschonken door de ‘Great Spirit’ en dat het land van generatie op generatie wordt doorgegeven. Cornplanter maakt zich zorgen omdat het sinds de komst van de witte mensen niet meer veilig voor ze is. Ook vraagt de Cornplanter naar wat er gaat gebeuren met het geld dat ze voor het land krijgen: “I am also told that your people have a strong place for their money where it Is not only safe, but that it produces them each and every year an increase.” Cornplanter heeft het natuurlijk over een bank waar je rente krijgt – maar uit de brief wordt duidelijk dat hij dit idee nog niet goed kent.

In het antwoord op de speech legt President Washington uit dat het geld inderdaad op de bank komt te staan waar het veilig is. Ook stelt Washington voor om een treaty te houden – een half jaar later is de Treaty of Big Tree een feit. Tijdens de Treaty of Big Tree, in september 1797, hield Cornplanter nog een speech. Hier wordt duidelijk dat ze de Seneca’s in wapens en kleding wilden betalen, maar Cornplanter vraagt om een betaling in geld. Ook vraagt hij of dit geld in de bank bewaard mag worden en of de rente voor altijd aan de Seneca’s mag worden uitgekeerd. Ten slotte hoopt hij dat ze in vrede en vriendschap kunnen leven met de witte mensen: “They begged that as the white people would shortly settle around them that the President would […] keep all the white people in friendship with them.”

Er zijn bijna geen andere documenten in het Stadsarchief Amsterdam te vinden die het perspectief van de Seneca’s vertegenwoordigen. Deze speeches laten zien dat het voor de Seneca’s nog onduidelijk was hoe geld en banken werkten. Inmiddels weten we dat de Seneca’s zijn overgehaald en dat het geld dat ze kregen geen goede afspiegeling was van de échte waarde van hun land. Een 18e-eeuwse handelaar zou niet eens overwogen hebben om de Seneca’s een eerlijke prijs voor hun land te geven. Vanuit een hedendaags perspectief zouden we dit oplichting noemen.

Cornplanter
Er is een portret van Chief Cornplanter gemaakt, je ziet het op de vierde afbeelding. Het werd in 1796 geschilderd door Frederick Bartoli. Het hangt in de New York Historical Society. Wat vind je van deze plek, is het schilderij hier op zijn plaats?

Herkomst

Maker

Cornplanter

Datering

september 1797

Collectie

333-137 Archief van de Holland Land Company

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/file/27d3ca4b-228e-ebda-e984-a0309c48abca

Gerelateerde thema's

De Holland Land Company

Beschikbare tools

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen