Amsterdam
Bron

Hier zie je een pamflet met de titel “Holland Company LANDS”. De auteur is majoor Roger Alden (1754-1836). Het document dateert uit 1796, het oprichtingsjaar van de Holland Land Company (HLC).

Het belangrijkste commerciële doel van de HLC was grondspeculatie. De gebieden die werden gekocht leverden niet meteen winst op. Zelfs grote verliezen werden geleden, doordat de plaatselijke sociale en economische omstandigheden van een afstand lastig waren te peilen. Informatie en communicatie waren hierbij belangrijk, maar ook uitgekiende marketingstrategieën om de grondverkoop te stimuleren. Roger Alden was als agent ter plaatse verantwoordelijk voor het documenteren van de kenmerken van het land, zoals de aanwezigheid en kwaliteit van bomen, planten, rivieren, dieren, wegen en landbouwproducten.

Marketing

De archiefbron laat mooi zien hoe het documenteren van de plaatselijke omstandigheden van meet af aan is ingezet als een marketinginstrument gericht op het werven van toekomstige kolonisten. Alden besteedt veel aandacht aan de tekst, alsof hij een gedicht schrijft. Een voorbeeld:  “De landen zijn rijk, vruchtbaar en fijn bewaterd’’. En ‘’De lucht is, net als het hele land buiten de Allegany-bergen, mild, zuiver en gezond, rivieren openen een verbinding met alle delen van het continent.”

Bijvoeglijke naamwoorden zoals “fijn”, “vruchtbaar”, ‘mild’, ‘puur’ en ‘gezond’ vertellen iets over de commerciële cultuur van de HLC. Ze haakten aan bij de door veel patriotse Nederlanders bewonderde Amerikaanse romantisering van het land. Het geïdealiseerde beeld van de staat van de te verkopen gronden, hielpen om potentiële kopers te verleiden. De stukken land konden “gemakkelijk worden gecultiveerd’’. Menselijk ingrijpen in de natuur, zoals grootschalige ontbossing, werd als wenselijk gezien en aangemoedigd.

Het verkopen van het land als een natuurlijke hulpbron die verbetering behoeft, is onderdeel van een koloniaal project van privatisering door de HLC. Inheemse gemeenschappen werden voor dit project verdreven. De HLC boekte commercieel succes, maar dat ging dus ten koste van de inheemse bevolking. 

Herkomst

Maker

R. Alden

Datering

1796

Collectie

333-892 Archief van de Holland Land Company

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/file/7883d41c-f698-c10a-4567-a2d7f050859d

Gerelateerde thema's

De Holland Land Company

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen