Amsterdam
Bron

Hier ze je een innameboek van het Aalmoezeniersweeshuis. Op de linkerpagina de inschrijving van een vondeling: een baby achtergelaten op straat. In het boek werd genoteerd op welke dag en waar het kind was gevonden, in dit geval op 11 juni 1791 op de Keizersgracht bij de Runstraat. Er werd een briefje gevonden, in het boek wordt genoteerd: 'zonder eenig berigt'.

De regenten van het Aalmoezeniersweeshuis waren beurtelings verantwoordelijk voor de naamgeving. De één had een voorkeur voor absurde achternamen, de ander gaf de vondelingen meer neutrale namen. Vaak was er een verwijzing naar de vindplaats, zoals Van der Trap, Hoek, en Prins; een verwijzing naar de Prinsengracht. Dit jongetje kreeg de naam Abel Weetniet.

Vier dagen na Abel wordt een meisje gevonden, ook zonder briefje. Zij krijgt de naam Anna Weetveel. Een verwijzing naar Weetniet, maar ook naar het feit dat de regenten kunnen achterhalen wie zij was. Haar moeder Anna Lages was ongehuwd, en opgenomen in het Pesthuis.

Op de tweede afbeelding zie je een pagina uit het doopregister van het weeshuis, hier zie je zowel de naam van Abel als die van Anna staan.

Bekijk ook de animatie die gemaakt is over het leven van Abel Weetniet.

Herkomst

Datering

11-06-1791

Collectie

343-131; Archief van het Aalmoezeniersweeshuis

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KLAD02796000173

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/343/2.3.1.1.40/start/170/limit/10/highlight/3

Gerelateerde thema's

Vondelingen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen