Amsterdam
Thema

Als er vandaag de dag een vondeling wordt gevonden, springt de pers er bovenop. Een vondeling is groot nieuws, het komt zelden voor. Dat was in het verleden wel anders. Rond 1800 werden in Amsterdam jaarlijks tussen de 300 tot 800 kinderen gevonden, dat wil zeggen één tot bijna drie per dag. Al die vondelingen werden opgenomen in het Aalmoezeniersweeshuis aan de Prinsengracht.

Het archief van het Aalmoezeniersweeshuis is één van de meest bijzondere en aangrijpende archieven in het Stadsarchief. Bij de te vondeling gelegde baby’s werd vaak een persoonlijk briefje van de moeder aangetroffen. Al die briefjes zijn bewaard.

Niet alleen de briefjes werden bewaard; het weeshuis hield een omvangrijke administratie bij waarin je veel informatie kunt vinden over de kinderen die werden opgenomen. Het is bijzonder om te zien hoeveel je op deze manier kunt terugvinden van de armste bewoners van de stad.

Dit thema is een afgeleide van de tentoonstelling 'Vondelingen - het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam 1780-1830', die van juni-oktober 2020 in het Stadsarchief te zien was.

Toon 16 bronnen

Tijdvakken

Trefwoorden

Armoede

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart