Amsterdam
Bron

Op 7 september 1898 neemt koningin Wilhelmina de Gouden Koets officieel in ontvangst in het Paleis voor Volksvlijt. Het is de dag na de inhuldiging.

De koets is op een verhoging gezet en daaromheen staat een grote groep toeschouwers, voornamelijk leden van de besturen van Amsterdamse verenigingen. De verenigingen die gezamenlijk het geld voor de koets hebben bijeengebracht.

In de maand ervoor konden de gewone Amsterdammers de koets al gaan bekijken in het Paleis voor Volksvlijt.

Het Paleis voor Volksvlijt aan het Frederiksplein was een initiatief van de arts en projectontwikkelaar Samuel Sarphati. Het voor Amsterdamse begrippen kolossale gebouw was naar ontwerp van Cornelis Outshoorn opgetrokken uit de destijds moderne materialen gietijzer en glas. Het 64 meter hoge gebouw was geïnspireerd op het Londense Crystal Palace, dat in 1851 was gebouwd voor een wereldtentoonstelling.
Het Paleis brandde in 1929 op spectaculaire wijze af. Alleen één van de galerijen bleef overeind. In 1967 werd op de open plek door architect M.F. Duintjer het gebouw van De Nederlandsche Bank gebouwd. Bekende en gedreven Amsterdammers, onder wie Wim T. Schippers, ijverden aan het begin van deze eeuw nog voor herbouw van het Paleis op het Frederiksplein.

Vind jij het een mooi gebouw, en zo ja zou het herbouwd moeten worden op deze plek?

 

 

Herkomst

Datering

15-08-1898

Collectie

30583-95; Collectie Koninklijk Huis

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

KLAM00923000122

Link

https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/30583/73.12/start/120/limit/10/highlight/2

Gerelateerde thema's

De Gouden Koets

Trefwoorden

Koninklijk Huis

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen