Amsterdam
Bron

In 1389 werd aan de Grimburgwal het Oude Nonnenklooster gesticht. Dit was destijds een van de oudste en rijkste kloosters van Amsterdam. Op de dubbelprent op de eerste afbeelding kan je de plattegrond van het Oude Nonnenklooster zien. Zo blijkt dat dit klooster destijds over een gebouwencomplex met onder meer een kerk, klooster en tuin beschikte.

Op het stadsgezicht op de tweede prent uit omstreeks 1544 is dit klooster van de Oude Nonnen afgebeeld, gezien van de overzijde van de Kloveniersburgwal. Het klooster werd ook wel 'het Marienkamp' genoemd.

Omstreeks 1403 werd op een steenworp afstand het Nieuwe Nonnenklooster gesticht. Beide kloosters namen zo samen een groot terrein in beslag.

Na de alteratie van 1578 werd Amsterdam officieel een gereformeerde stad en verloor een groot deel van de kloosters en kappellen zijn religieuze functie. Dit gold ook voor het Oude en Nieuwe Nonnenklooster. Beide kloosters werden door het stadsbestuur overgenomen. Bovendien werden de drie Amsterdamse gasthuizen, het Sint Pieters Gasthuis, het Onze Lieve Vrouwegasthuis en het Pesthuis buiten de stad, samengevoegd tot 'de Gasthuizen.' Dit gezamenlijke gasthuis werd gevestigd op het terrein van de voormalige Oude en Nieuwe Nonnenkloosters aan de Grimburgwal, het latere 'Binnengasthuisterrein.' 

Herkomst

Datering

1760

Collectie

Collectie Atlas Dreesmann

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010094003662

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/a2c1a821-be17-62e1-0084-8a09b46d0656

Gerelateerde thema's

Middeleeuwse Gasthuizen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen