Amsterdam
Bron

Omstreeks 1403 werd het Nieuwe Nonnenklooster op de hoek van de Oude Turfmarkt en de Grimburgwal gesticht. Het klooster werd ook 'Ter Leliën' en het 'Sint-Dionysiusklooster' genoemd. Al in 1389 was aan de Grimburgwal het Oude Nonnenklooster gesticht. Dit was destijds een van de oudste en rijkste kloosters van Amsterdam. 

Op de eerste prent zijn het Oude en Nieuwe Nonnenklooster in vogelvlucht afgebeeld. Hierop is goed te zien dat beide kloosters een groot gebied in beslag namen tussen de Kloveniersburgwal, de Oudezijds Achterburgwal, de Grimburgwal en het Rokin.

Op de tweede tekening is een stadsgezicht van de Grimburgwal afgebeeld, gezien naar het Nieuwe Nonnenklooster. Hierop is te zien dat het klooster voor een groot deel door water is omgeven. Waar het klooster niet door water werd omringd, werden achter de muren van het klooster uitgestrekte boomgaarden of siertuinen aangelegd. Zo zijn op de vogelvluchtkaart op de derde afbeelding ook duidelijk boomgaarden zichtbaar. Hierdoor konden de nonnen in het klooster tegen de buitenwereld worden beschermd.

Na de alteratie van 1578 werd Amsterdam officieel een gereformeerde stad en verloor een groot deel van de kloosters en kappellen zijn religieuze functie. Dit gold ook voor het Oude en Nieuwe Nonnenklooster. Beide kloosters werden door het stadsbestuur overgenomen. Bovendien werden de drie Amsterdamse gasthuizen, het Sint Pieters Gasthuis, het Onze Lieve Vrouwegasthuis en het Pesthuis buiten de stad, samengevoegd tot 'de Gasthuizen.' Dit gezamenlijke gasthuis werd gevestigd op het terrein van de voormalige Oude en Nieuwe Nonnenkloosters aan de Grimburgwal, het latere 'Binnengasthuisterrein.'

Herkomst

Datering

1729

Collectie

Collectie Atlas Dreesmann

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010094003661

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/73a3f65b-87dc-3bdc-b59e-d6c65739c706

Gerelateerde thema's

Middeleeuwse Gasthuizen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen