Amsterdam
Bron

Godfried Jacot
Godfried Pieter Joseph Jacot (1895-1983) groeide op in de Willemsparkweg in het welvarende Amsterdam-Zuid. Zijn vader was de bekende architect A. Jacot die het Hirsch-gebouw aan het Leidseplein had ontworpen (1912) en het gebouw van Maison de Bonneterie in de Kalverstraat (1908, samen met A. Zinsmeister). Godfried Jacot doorliep de drie-jarige HBS en ging daarna op kantoor werken.

Stelling van Amsterdam
In het militieregister kunnen we lezen dat Jacot zich op 5 juni 1914 als dienstplichtige aanmeldde. Hij werd ingedeeld bij de vestingartillerie en werd gelegerd in de Stelling van Amsterdam, niet ver van huis. Dat hij artillerist was is duidelijk te zien op de foto: op de kraag van zijn uniform staan twee gekruiste kanonnen.

Op 31 juli 1914 ging in Nederland de algemene mobilisatie van kracht. In augustus 1914 werd de Stelling bemand door 10.000 soldaten, waarvan ongeveer driekwart bij de forten en de overigen in de kazernes ondergebracht waren. Eén van die 10.000 soldaten was Godfried Jacot.

Nederlands Indië
In 1917 kreeg de 22-jarige Godfried een jaar vrijstelling van dienst en vertrok hij naar Nederlands-Indië. Hij zou pas in 1933 definitief naar Nederland terugkeren, met vrouw en twee kinderen. Voor zijn vertrek naar de kolonie liet hij zich fotograferen in de chique portretstudio van fotograaf Jacob Merkelbach aan het Leidseplein. Die fotostudio bevond zich op de bovenste etage van het Hirsch-gebouw, het gebouw dat Jacots vader vijf jaar eerder had ontworpen (inclusief de studio). Op de achtergrond van de foto zijn de contouren van een fort te zien, dat wel wat weg heeft van een van de forten in de Stelling van Amsterdam, en een zwaar, naar links gericht kanon. Die herinneringen aan Godfrieds diensttijd waren bij de opname in de studio nog niet te zien. Ze werden later door fotograaf Merkelbach op het negatief ingetekend, vermoedelijk op verzoek van Jacot zelf.

Herkomst

Maker

Jacob Merkelbach

Datering

1917

Collectie

10164-183; Collectie Atelier J. Merkelbach

Organisatie

Stadsarchief Amsterdam

Nummer

010164002400

Link

https://archief.amsterdam/beeldbank/detail/b44cfa7f-02ff-0143-91d8-acce9afd14cc

Gerelateerde thema's

Eerste Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen