Amsterdam
Thema

Vanaf 29 juni 2023 t/m 14 januari 2024 was er in het Stadsarchief Amsterdam de expositie 'Famiri Familie' te zien. Deze expositie was tegelijkertijd ook te zien in Suriname in het Nationaal Archief in Paramaribo, van 30 juni t/m 31 oktober, én in het Cultureel Educatief Centrum in Amsterdam Zuidoost t/m 17 september.

Al bijna vier eeuwen spelen familieverhalen van Suriname en Amsterdam zich af op, of tussen, twee continenten. Dankzij brieven, cassettebandjes en smartphones is het contact tussen familieleden aan beide kanten van de oceaan altijd hecht geweest. Van zeventiende-eeuwse boodschappenlijstjes, tot foto’s met lieve briefjes rond de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.

Vele Surinaamse families hebben een Amsterdamse geschiedenis. De Surinaamse familie Frijmersum ontstond op het Museumplein, tijdens de Koloniale Wereldtentoonstelling in 1883, waar twee voorouders tentoongesteld werden.  De familie Charles leefde deels in slavernij in Suriname en in vrijheid in Amsterdam in de 19e eeuw. De zusters Trowidjojo kwamen in 1900 via Amsterdam aan in Suriname om als contractarbeiders te gaan werken.  Natuurlijk zijn er ook vele Amsterdamse families die  een belangrijke Surinaamse geschiedenis hebben. Zoals Pilar, Minnie en Idriss Madimin wiens grootouders uit Suriname naar Nederland kwamen. En de voorouders uit India, Java, China, Afrika en Europa naar Suriname.

In dit thema op GeschiedenisLokaal vind je alle familieverhalen uit de expositie terug en voegen we historische bronnen toe die iets vertellen over de lange geschiedenis tussen Amsterdam en Suriname. Bronnen uit het Amsterdamse Stadsarchief, maar ook uit het Nationaal Archief van Suriname.

Let op: in dit thema worden historische documenten en beelden getoond waarin kwetsend taalgebruik kan voorkomen. Woorden en zegswijzen die tegenwoordig niet meer gebruikt worden. 

Opdrachten:

In dit thema vind je ook een PDF met lesmateriaal: opdrachten waarmee leerlingen aan de slag kunnen. De opdrachten kunnen gemaakt worden met behulp van GeschiedenisLokaal. 

Een overzicht van deze en andere opdrachten is terug te vinden onder het tabblad Opdrachten.

 

Toon 24 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart