Een andijviesoufflé. Ja, je leest het goed: dit was ooit dé moderne keuken van Nederland. In plaats van eenvoudige stamppot introduceerde de Nieuwe Huishoudschool in het maandblad van oktober 1935 modernere, ‘chique’ gerechten. Opvallend is het gebruik van groente uit blik: geconserveerde groenten waren toen vrij nieuw en stonden voor gemak en houdbaarheid. Ook zie je de toepassing van het vak voedingsleer: eieren, melk en boter zijn voedzaam en versterkend voedsel. Alles moest precies worden afgewogen en volgens vaste stappen worden bereid. Koken werd bovendien gezien als een wetenschap! Zou jij dit gerecht willen eten? Waarom wel of niet?
Herkomst
|
Maker |
De Nieuwe Huishoudschool Kroniek |
|
Datering |
Oktober 1935 |
|
Collectie |
Ongeïnventariseerd archief van de Amsterdamsche Huishoudschool en Nieuwe Huishoudschool |
|
Organisatie |
Gerelateerde thema's
Trefwoorden
Beschikbare tools
Overzicht van bron(nen) op de kaart
Hoe meisjes ‘goede vrouwen’ moesten worden
Een reünie vol verwachtingen
Reclame in de klas: goed of slecht?
Leve ‘t lied en de les!
Een terugblik op het huishoudonderwijs: Joke
Reclame en vrouwenrollen
Reclame in oude klaslokalen, kun jij de puzzel oplossen?
Een terugblik op het huishoudonderwijs: Elly
Papier in pinda's?!
Huiskamer van het internaat
Kamer vier maakt zich klaar voor bed
Koken, kennen en kunnen
Van stamppot naar soufflé
Frisdrank met prik
Aan het Zandpad - Vrouwen & Verwachtingen
Een fornuis om koper te poetsen
Thuis modern, op school ouderwets
Te weinig machines, te veel was